top of page

Kaszka kukurydziana 

POLENTA

Jeśli chcesz spróbować prawdziwej włoskiej polenty, podawanej na tysiące sposobów nie musisz ruszać w podróż do słonecznej Italii, co najwyżej czeka Cię spacer do Twojej kuchni! Odkrywaj nowe smaki z różnych rejonów świata!

6 50%.jpg

Kaszka kukurydziana (polenta)..

Polenta to produkt, który szczególnie znany jest w Ameryce, gdzie cieszy się ogromną popularnością. W Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Kaszka kukurydziana jest świetnym produktem dla osób na diecie lekkostrawnej, ponieważ nie zalega długo w żołądku i jelitach. Jednak korzyści płynące z polenty nie ograniczają się tylko do jej lekkostrawności, kaszka kukurydziana zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przyjrzyjmy się…


 

Polenta - to warto o niej wiedzieć…


 

Kaszka kukurydziana nazywana jest również polentą. Produkowana jest z ziarna kukurydzy - pod postacią grubego grysu lub drobnej kaszy. Szczególnie popularne są wśród obywateli zamieszkujący Amerykę Południową i Północną. Swoim wyglądem przypomina kaszkę mannę. 

 

Jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego. Naturalnie pozbawiona jest glutenu, więc jest bezpieczna dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość bądź alergię na to białko. 

 

Zawiera w sobie znaczne ilości węglowodanów, w porównaniu do innych kasz, a co za tym idzie jest znacznie bardziej kaloryczna. 




 

Kasza kukurydziana – właściwości



 

  • silny antyoksydant - kukurydza zawiera w sobie znaczne ilości polifenoli,

  • witaminy A, E,

  • witaminy z grupy B,

  • zawiera bogactwo: magnezu, potasu, wapnia czy fosforu i selenu,


 

Wiele osób pomija kaszkę kukurydzianą w kuchni. Jednak warto ją włączyć do swojego menu, ze względu na spore ilości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. 

 

 

Kaszka kukurydziana - gdzie ją można zastosować?

 

Gotowana polenta to produkt, który szeroko rozpowszechniony stał się na terenie wschodniej i południowej Europy. Gotowana kasza kukurydziana na wodzie, bulionie czy mleku oraz z dodatkiem sera, warzyw czy sosów to właśnie polenta. 

 

…do czego podać polentę (danie)?

 

  • zastąpi ziemniaki, makaron czy kaszę,

  • zastąpi pieczywo,

  • zastąpi kotlety,

  • zastąpi zwykłą zapiekankę,

 

…co jeszcze można z niej zrobić?

 

Kaszka kukurydziana jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Można ją wykorzystać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. 

Kaszę kukurydzianą można wykorzystać także na wiele innych sposobów. 

  • Ugotowana kasza kukurydziana (polenta) z dodatkami i na ciepło - dobry dodatek do gulaszy i zup.

  • Pokrojona w kostkę kasza kukurydziana może być dodana do różnego rodzaju zup.

  • Zagęszczenie sosów, zup oraz kotletów.

  • Bezglutenowa panierka.


 

Ciekawostka!


 

Najpopularniejsze dania przygotowane na bazie kaszy kukurydzianej to włoska polenta oraz rumuńska mamałyga!



 

https://dietetycy.org.pl/kukurydza/

Rai, S., Kaur, A., & Chopra, C. S. (2018). Gluten-Free Products for Celiac Susceptible People. Frontiers in Nutrition, 5, 116. https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00116

7 50%.jpg
bottom of page