Kaszka kukurydziana
POLENTA
Jeśli chcesz spróbować prawdziwej włoskiej polenty, podawanej na tysiące sposobów nie musisz ruszać w podróż do słonecznej Italii, co najwyżej czeka Cię spacer do Twojej kuchni! Odkrywaj nowe smaki z różnych rejonów świata!

Kaszka kukurydziana (polenta)..
Polenta to produkt, który szczególnie znany jest w Ameryce, gdzie cieszy się ogromną popularnością. W Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Kaszka kukurydziana jest świetnym produktem dla osób na diecie lekkostrawnej, ponieważ nie zalega długo w żołądku i jelitach. Jednak korzyści płynące z polenty nie ograniczają się tylko do jej lekkostrawności, kaszka kukurydziana zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przyjrzyjmy się…
Polenta - to warto o niej wiedzieć…
Kaszka kukurydziana nazywana jest również polentą. Produkowana jest z ziarna kukurydzy - pod postacią grubego grysu lub drobnej kaszy. Szczególnie popularne są wśród obywateli zamieszkujący Amerykę Południową i Północną. Swoim wyglądem przypomina kaszkę mannę.
Jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego. Naturalnie pozbawiona jest glutenu, więc jest bezpieczna dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość bądź alergię na to białko.
Zawiera w sobie znaczne ilości węglowodanów, w porównaniu do innych kasz, a co za tym idzie jest znacznie bardziej kaloryczna.
Kasza kukurydziana – właściwości
-
silny antyoksydant - kukurydza zawiera w sobie znaczne ilości polifenoli,
-
witaminy A, E,
-
witaminy z grupy B,
-
zawiera bogactwo: magnezu, potasu, wapnia czy fosforu i selenu,
Wiele osób pomija kaszkę kukurydzianą w kuchni. Jednak warto ją włączyć do swojego menu, ze względu na spore ilości ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Kaszka kukurydziana - gdzie ją można zastosować?
Gotowana polenta to produkt, który szeroko rozpowszechniony stał się na terenie wschodniej i południowej Europy. Gotowana kasza kukurydziana na wodzie, bulionie czy mleku oraz z dodatkiem sera, warzyw czy sosów to właśnie polenta.
…do czego podać polentę (danie)?
-
zastąpi ziemniaki, makaron czy kaszę,
-
zastąpi pieczywo,
-
zastąpi kotlety,
-
zastąpi zwykłą zapiekankę,
…co jeszcze można z niej zrobić?
Kaszka kukurydziana jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Można ją wykorzystać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych.
Kaszę kukurydzianą można wykorzystać także na wiele innych sposobów.
-
Ugotowana kasza kukurydziana (polenta) z dodatkami i na ciepło - dobry dodatek do gulaszy i zup.
-
Pokrojona w kostkę kasza kukurydziana może być dodana do różnego rodzaju zup.
-
Zagęszczenie sosów, zup oraz kotletów.
-
Bezglutenowa panierka.
Ciekawostka!
Najpopularniejsze dania przygotowane na bazie kaszy kukurydzianej to włoska polenta oraz rumuńska mamałyga!
https://dietetycy.org.pl/kukurydza/
Rai, S., Kaur, A., & Chopra, C. S. (2018). Gluten-Free Products for Celiac Susceptible People. Frontiers in Nutrition, 5, 116. https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00116
