Jakie są właściwości oleju z nasion konopi siewnych?
Olej z konopny powstaje z konopi siewnej rosnącej w Europie, w tym w Polsce (Cannabis sativa L. var. sativa). Olej nie zawiera w sobie THC (tetrahydrokannabinol), czyli substancji, która nadaje konopiom działanie psychoaktywne. Jest bezpieczny, a dodatkowo posiada szereg właściwości zdrowotnych, dzięki licznym witaminom i składnikom odżywczym. Olej z konopi siewnych zawiera w sobie:
-
nienasycone kwasy tłuszczowe - w proporcjach omega-3 do omega-6 (1:3),
-
witaminy A, E, K,
-
magnez, wapń i cynk,
-
flawonoidy, lignany, fitoestrogeny i fitosterole,
Olej z nasion konopi siewnych ma ciemne zabarwienie i charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Olej zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, w tym omega-3 oraz omega-6, w proporcji 3:1.
W składzie oleju są:
-
kwas oleinowy,
-
kwas palmitynowy,
-
kwas gamma-linolenowy,
-
fitosterole, karoten,
-
fosfolipidy, terpeny.
Duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów działa silne antyoksydacyjnie - walka z wolnymi rodnikami. Te substancje mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne (tokoferol, canabidol, terpeny). Ponadto stymuluje pracę naszego układu odpornościowego.

Warto zaznaczyć, że stosowanie oleju konopnego wpływa pozytywnie na stan skóry i polecany jest osobom zmagającym się z AZS (dzięki wysokiej zawartości NNKT).
Kwasy tłuszczowe omega-3 obfite w oleju z nasion konopi mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Dzięki temu olej z nasion konopi ma cenne właściwości lecznicze. Należy jednak używać tylko oleju tłoczonego na zimno, nieczyszczonego i niefiltrowanego.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w oleju z nasion konopi czyni go korzystnym suplementem dla kobiet w ciąży. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne podczas ciąży. Wspierają zdrowy rozwój mózgu i oczu dziecka.
Zastosowanie oleju konopnego w kuchni
Olej konopny nie jest tak popularnym olejem w Polsce. Lekkie obawy, ze względu na nazwę mogą odstraszyć ludzi przed wypróbowaniem go. Olej z konopi siewnych jest całkowicie bezpiecznym produktem, który nie ma działania psychoaktywnego! Jest za to smacznym i zdrowym olejem, który znajdzie liczne zastosowanie w kuchni.
-
dodatek do sałaty
-
dodatek do dressingów
-
dodatek do koktajli
-
dodatek do surówek
-
dodatek do pieczywa, makaronów
Jak wszystkie oleje zimnotłoczone olej z nasion konopi siewnych nie powinien być stosowany do smażenia, duszenia, pieczenia.
Warto urozmaicać swoją dietę i wprowadzać do swojego dziennego menu produktów nowych i bogatych w składniki, które mają potwierdzone działanie zdrowotne. Takim produktem, bez wątpienia, jest olej z nasion konopi siewnych. Wysoka zawartość NNKT i substancji o działaniu antyoksydacyjnym, z pewnością wpłynie bardzo pozytywnie na zdrowie całej Twojej rodziny!
Bibliografia:

Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno nie są poddawane procesom rafinacji chemicznej i fizycznej. Wykluczenie w procesie technologii działania wysokiej temperatury sprawia, że zachowują wszystkie swoje właściwości i swój charakterystyczny smak.
Najważniejszą zaletą olejów zimnotłoczonych jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Należy pamiętać, że ważne są odpowiednie proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Optymalnie należy dostarczać je w proporcji 1:4, czyli 1 łyżka omega-3 i 4 łyżki omega-6. Dieta Polaków obfituje w tłuszcze omega-6, dlatego warto włączyć jak najwięcej produktów bogatych w kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są znaczenie cenniejsze od kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Tłuszcze odzwierzęce zawierają w sobie spore ilości tłuszczów nasyconych, które są przeciwieństwem zdrowych tłuszczów nienasyconych - w tym omega-3 czy omega-6.
Czym kierować się kupując dobry olej roślinny?
W sklepach jest wiele rodzajów olejów roślinnych. Przy zakupie warto stosować parę zasad, które pozwolą wybrać najlepszy olej:
-
kupuj ze sprawdzonych źródeł - dowiedz się jaka metoda tłoczenia została zastosowana,
-
czytaj etykiety - ile w oleju znajduje się nienasyconych kwasów tłuszczowych i czy został wytworzony metodą tłoczenia na zimno.
Oleje tłoczone na zimno to żywność funkcjonalna
Co to znaczy? Żywność funkcjonalna to żywność, która bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawia stan zdrowia, zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Oleje zimnotłoczone dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych i związków o charakterze antyoksydacyjnym kwalifikują się do żywności funkcjonalnej.
Oleje tłoczone na zimno - czy można na nich smażyć?
O wiele lepszym wyborem będzie zastosowanie do smażenia olejów rafinowanych. W olejach zimnotłoczonych podczas smażenia, za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dochodzi do rozpadu związków. Olej rafinowany jest bardziej stabilny podczas smażenia, dlatego będzie lepszym wyborem.
Podczas smażenia powstają związki, które mogą szkodzić zdrowiu człowieka, powstają między innymi: wolne rodniki, kwasy tłuszczowe trans, akroleina czy sprzężone kwasy linolowe. Nie zaleca się spożywania produktów smażonych często, ponieważ niezależnie od użytego oleju mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie, przyczyniając się do licznych chorób jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.