Jakie są właściwości oleju z nasion lnu?
W polskiej kuchni bardzo często stosowany jest olej rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek. Jednak coraz większy wybór, na rynku spożywczym, olejów różnego typu, sprawia, że Polacy chętniej eksperymentują z nowymi produktami i odkrywają nowe smaki. Zyskujący na popularności olej z nasion lnu, nie tylko jest olejem smacznym, ale również posiada szereg właściwości zdrowotnych.

Olej lniany pozyskuje się z nasion lnu, które są skarbnicą kwasów nienasyconych omega-3, a dzięki temu, że przy produkcji nie stosujemy procesów rafinacji chemicznej i fizycznej to nasz olej zachowuje wiele składników odżywczych w niezmienionej formie. Olej lniany zachowuje idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 (4:1). Posiada również witaminę E (tokoferole), które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
W skład oleju z nasion lnu wchodzą (w 100g):
-
kwas palmitynowy 5-7 g,
-
kwas stearynowy ok. 4 g,
-
kwas oleinowy 15-20 g,
-
kwas linolowy 14-17 g,
-
kwas alfa-linolenowy 50-58 g.
Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega - 3, olej lniany będzie miał wiele właściwości zdrowotnych, w tym zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi.
Badania dowodzą, że dostarczanie do organizmu kwasów omega-3 może wspomóc osoby ze schorzeniami takimi jak:
-
cukrzyca,
-
reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
-
alergie i astma,
-
wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
-
nowotwory.
Badania wskazują, że istnieje korelacja między występowaniem stanu zapalnego w organizmie a ryzykiem rozwoju pewnych chorób lub ich nasilenia. Stan zapalny można wyeliminować bądź obniżyć spożywając jak najwięcej produktów bogatych w kwasy omega-3, w tym olej lniany.
Zastosowanie oleju z nasion lnu w kuchni
Nasz olej lniany jest tłoczony na zimno, co powoduje, że w kontakcie z wysokimi temperaturami dojdzie do utlenienia tłuszczów i utraty bardzo cennych składników odżywczych. Idealnie natomiast sprawdzi się w daniach na zimno:
-
dodatek do koktajli,
-
dodatek do sałatek,
-
dodatek do musów i past.
Olej lniany to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3 oraz związków o działaniu antyoksydacyjnym. Idealne proporcje tych kwasów czynią go ważnym dodatkiem i elementem diety. Nie zapominajmy o nim i włączmy go do naszej codziennej diety.
Bibliografia:
https://dietetycy.org.pl/olej-lniany-zrodlo-zdrowia/
Akrami A.i wsp.: Comparison of the effects of flaxseed oil andsunflower seed oil consumption on serum glucose, lipid profile, blood pressure,and lipid peroxidation in patients with metabolic syndrome., Journal ofClinical Lipidology 2018
Calder P.C. , n−3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, andinflammatory diseases., The AmericanJournal of Clinical Nutrition 2006
Oomah B.D. i wsp.: Flaxseedas a functional food source., Journal of the Science of Food andAgriculture 2001

Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno nie są poddawane procesom rafinacji chemicznej i fizycznej. Wykluczenie w procesie technologii działania wysokiej temperatury sprawia, że zachowują wszystkie swoje właściwości i swój charakterystyczny smak.
Najważniejszą zaletą olejów zimnotłoczonych jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Należy pamiętać, że ważne są odpowiednie proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Optymalnie należy dostarczać je w proporcji 1:4, czyli 1 łyżka omega-3 i 4 łyżki omega-6. Dieta Polaków obfituje w tłuszcze omega-6, dlatego warto włączyć jak najwięcej produktów bogatych w kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są znaczenie cenniejsze od kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Tłuszcze odzwierzęce zawierają w sobie spore ilości tłuszczów nasyconych, które są przeciwieństwem zdrowych tłuszczów nienasyconych - w tym omega-3 czy omega-6.
Czym kierować się kupując dobry olej roślinny?
W sklepach jest wiele rodzajów olejów roślinnych. Przy zakupie warto stosować parę zasad, które pozwolą wybrać najlepszy olej:
-
kupuj ze sprawdzonych źródeł - dowiedz się jaka metoda tłoczenia została zastosowana,
-
czytaj etykiety - ile w oleju znajduje się nienasyconych kwasów tłuszczowych i czy został wytworzony metodą tłoczenia na zimno.
Oleje tłoczone na zimno to żywność funkcjonalna
Co to znaczy? Żywność funkcjonalna to żywność, która bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawia stan zdrowia, zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Oleje zimnotłoczone dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych i związków o charakterze antyoksydacyjnym kwalifikują się do żywności funkcjonalnej.
Oleje tłoczone na zimno - czy można na nich smażyć?
O wiele lepszym wyborem będzie zastosowanie do smażenia olejów rafinowanych. W olejach zimnotłoczonych podczas smażenia, za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dochodzi do rozpadu związków. Olej rafinowany jest bardziej stabilny podczas smażenia, dlatego będzie lepszym wyborem.
Podczas smażenia powstają związki, które mogą szkodzić zdrowiu człowieka, powstają między innymi: wolne rodniki, kwasy tłuszczowe trans, akroleina czy sprzężone kwasy linolowe. Nie zaleca się spożywania produktów smażonych często, ponieważ niezależnie od użytego oleju mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie, przyczyniając się do licznych chorób jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.