top of page

Jakie są właściwości oleju z zarodków kukurydzy?


 

Olej kukurydziany jest znany na całym świecie. W Polsce z roku na rok jego popularność rośnie. Nie bez powodu. Olej z zarodków kukurydzy dostarcza wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. 

 

Najważniejsze składniki występujące w oleju:

  • kwas linolowy (45-70%),

  • kwasy oleinowy (30%),

  • kwas palmitynowy (13%),

  • kwas stearynowy (4%).

 

Olej z zarodków kukurydzy jest bardzo dobrym źródłem witaminy E (tokoferolu) i karotenu. Dzięki tym składnikom olej przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego i poziomu “złego” cholesterolu.

 

Warto zaznaczyć, że olej kukurydziany posiada w sobie więcej kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 (59:1). W codziennej diecie należy zachować proporcję 4:1. Jednak nie znaczy to, że należy unikać tego produktu! Stosowany w połączeniu z produktami z wysoką zawartością omega-3 będzie dobrym uzupełnieniem i urozmaiceniem naszej diety. 



 

6 50% olej z zarodków kukurydzianych.jpg

Zastosowanie oleju z zarodków kukurydzy


 

Olej z zarodków kukurydzy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jasny i delikatny w smaku, nie zmieni wrażeń smakowych danych potraw. Znajdzie zastosowanie jako:

 

  • dodatek do sałatek,

  • dodatek do surówek,

  • dodatek do sosów.

 

Nasz olej z zarodków kukurydzy nie jest poddawanym procesom rafinacji chemicznej i fizycznej, dlatego nie nadaje się do smażenia czy pieczenia. Idealnie natomiast sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych potraw. Najlepszym sposobem na wykorzystanie olejów zimnotłocznych jest dodanie ich do gotowych potraw. 
 

Bibliografia:

 

https://dietetycy.org.pl/olej-kukurydziany/

https://dietetycy.org.pl/oleje-tloczone-na-zimno/

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.  Normy  żywienia  dla  populacji  Polski i ich zastosowanie (2020)

Endo Y. (2018). Analytical Methods to Evaluate the Quality of Edible Fats and Oils: The JOCS Standard Methods for Analysis of Fats, Oils and Related Materials and Advanced Methods. Journal of Oleo Science,67(1),1-10

Obiedzinska, A., & Waszkiewicz-Robak, B. (2012). Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość, 19(1).

7 50% olej z zarodków kukurydzianych tabela.jpg

Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno?


 

Oleje tłoczone na zimno nie są poddawane procesom rafinacji chemicznej i fizycznej. Wykluczenie w procesie technologii działania wysokiej temperatury sprawia, że zachowują wszystkie swoje właściwości i swój charakterystyczny smak. 

 

Najważniejszą zaletą olejów zimnotłoczonych jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Należy pamiętać, że ważne są odpowiednie proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Optymalnie należy dostarczać je w proporcji 1:4, czyli 1 łyżka omega-3 i 4 łyżki omega-6. Dieta Polaków obfituje w tłuszcze omega-6, dlatego warto włączyć jak najwięcej produktów bogatych w kwasy omega-3. 

 

Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są znaczenie cenniejsze od kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Tłuszcze odzwierzęce zawierają w sobie spore ilości tłuszczów nasyconych, które są przeciwieństwem zdrowych tłuszczów nienasyconych - w tym omega-3 czy omega-6. 


 

Czym kierować się kupując dobry olej roślinny?


 

W sklepach jest wiele rodzajów olejów roślinnych. Przy zakupie warto stosować parę zasad, które pozwolą wybrać najlepszy olej:

 

  • kupuj ze sprawdzonych źródeł - dowiedz się jaka metoda tłoczenia została zastosowana,

  • czytaj etykiety - ile w oleju znajduje się nienasyconych kwasów tłuszczowych i czy został wytworzony metodą tłoczenia na zimno.

 

Oleje tłoczone na zimno to żywność funkcjonalna


 

Co to znaczy? Żywność funkcjonalna to żywność, która bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawia stan zdrowia, zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Oleje zimnotłoczone dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych i związków o  charakterze antyoksydacyjnym kwalifikują się do żywności funkcjonalnej. 


 

Oleje tłoczone na zimno - czy można na nich smażyć?

 

O wiele lepszym wyborem będzie zastosowanie do smażenia olejów rafinowanych. W olejach zimnotłoczonych podczas smażenia,  za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dochodzi do rozpadu związków. Olej rafinowany jest bardziej stabilny podczas smażenia, dlatego będzie lepszym wyborem. 

 

Podczas smażenia powstają związki, które mogą szkodzić zdrowiu człowieka, powstają między innymi: wolne rodniki, kwasy tłuszczowe trans, akroleina czy sprzężone kwasy linolowe. Nie zaleca się spożywania produktów smażonych często, ponieważ niezależnie od użytego oleju mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie, przyczyniając się do licznych chorób jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2. 

bottom of page