top of page

Owsianka konopna
 

Czy wiesz, że połączenie płatków owsianych z prażonymi ziarnami konopi siewnych to wyjątkowy przepis na pyszne, niebanalne śniadanie? Zastąp swoją zwykłą owsiankę na owsiankę konopną i odkryj bogactwo smaku i moc cennych dla zdrowia składników odżywczych!


Dlaczego warto jeść płatki owsiane? 


 

Owies jest bogaty w wiele witamin, składników mineralnych czy substancji odżywczych. Dzięki temu, że zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, zalecany jest przez dietetyków czy lekarzy jako idealne uzupełnienie diety. 


 

…płatki owsiane + ziarna konopi siewnych =

 

Połączenie płatków owsianych z ziarnami konopi siewnych to recepta na bombę odżywczą! Dzięki temu zapewnisz swojemu organizmowi wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. 

 

Spójrz sam:


 

  • witaminy z grupy B - zadbają m.in. o Twoją pamięć i koncentrację,

 

  • witamina E-  działa antyoksydacyjnie, walczy z wolnymi rodnikami,

  • błonnik pokarmowy - reguluje pracę jelit i ułatwia proces trawienia, walczy z zaparciami,

 

  • aminokwasy egzogenne - “cegiełki” dostarczone z pożywieniem do budowy naszych własnych białek,

 

  • minerały (wapń, miedź, żelazo, cynk, fosfor, magnez) oraz witaminy E i K, których połączenie odpowiada za prawidłową budowę, regenerację oraz funkcjonowanie Twojego organizmu,

 

  • kwasy omega 3 - działają bardzo pozytywnie na Twój układ krążenia, walczą ze stanami zapalnymi w organizmie i przeciwdziałają im, chronią Cię przed chorobami serca,


 

Nasza owsianka ma moc korzyści zdrowotnych:


 

  • szybkie i długotrwałe uczucie sytości,

  • spowolnienie wchłaniania cukrów z pożywienia-obniżenie indeksu glikemicznego,

  • działanie pobudzające na procesy przemiany materii,

  • wzmocnienie odporności immunologicznej,

  • zwiększenie sprawności fizycznej i umysłowej,

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,

  • poprawa perystaltyki jelit,

  • działanie ochronne na śluzówkę jelit,

  • zmniejszenie zapadalności na raka jelita grubego,

  • korzystne oddziaływanie na uchyłki jelitowe i żylaki odbytu.

 

Dzięki zastosowaniu unikatowego procesu preparowania i prażenia ziaren udało nam się wydobyć wyjątkowy orzechowy aromat i smak. Konopie i Owies to dwa wyjątkowo odżywcze ziarna, zawierające łatwo przyswajalne białko, błonnik i szereg mikroelementów.




 

Owsianka konopna to brzmi pysznie!


 

Płatki owsiane są tanie, smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Dodatek ziaren konopi siewnych do owsianki to gwarancja wyjątkowego smaku i bogactwa składników odżywczych! 


 

Płatki owsiane w kuchni…

 

Płatki owsiane najczęściej kojarzone są ze zdrowym, pożywnym śniadaniem. Jednak warto wyjść poza ten schemat. Płatków można użyć podczas pieczenia ciast. Można też udekorować nimi tort (warto wcześniej je delikatnie podsmażyć na maśle). 

 

Wymieszane płatki owsiane z mąką, żółtkiem, cukrem oraz masłem z dodatkiem jogurtu to pyszny przepis na spód do ciast np. sernika!

 

Poza tym płatki owsiane można zastosować do:

 

  • jogurtu,

  • koktajli,

  • panierek do kotletów czy ryb,

  • posypka np. na chleb,

  • ciasteczka,

  • naleśniki.


 

Nie ulega wątpliwości, że płatki owsiane są bardzo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojego menu. Nie tylko idealnie sprawdzą się na śniadanie, ale również będą idealne jako dodatek do przeróżnych potraw! 

 

Jeżeli masz dość nudnych owsianek, spróbuj naszego produktu Owsianka konopna i przekonaj się, że tak niewiele trzeba, żeby urozmaicić swoją kuchnię i zadbać o swoje zdrowie, spożywając produkty, które zawierają moc składników odżywczych!


 

Czy wiesz, że…?


 

W 2018 roku Polacy trafili do księgi rekordów Giunnessa! Dlaczego? Zrobili największą na świecie porcję owsianki, która ważyła 1814 kg. Przygotowano ją z 255 kg płatków, 200 l mleka, 30 kg miodu oraz 1400 l wody, w kotle o pojemności 3000 litrów.




 

https://dietetycy.org.pl/konopie-siewne/

 

https://dietetycy.org.pl/platki-owsiane-na-super-sniadanie/

 

Hoffmanová, I., Sánchez, D., Szczepanková, A., & Tlaskalová-Hogenová, H. (2019). The pros and cons of using oat in a gluten-free diet for celiac patients. Nutrients, 11(10), 2345.

750% owsianka konopna.jpg
bottom of page