top of page

Płatki owsiane.

 

Nasze płatki owsiane są w 100% bezglutenowe! Dzięki współpracy ze specjalistycznymi gospodarstwami rolnymi nie dochodzi do zanieczyszczenia naszych płatków glutenem. Owies to moc witamin, składników mineralnych czy substancji odżywczych. Płatki owsiane to świetny sposób na superodżywcze śniadanie i nie tylko śniadanie!

płatki owsiane fronf 500 g 50%.png
płatki owsiane tył 500 g 50%.png

Dlaczego warto jeść płatki owsiane? 


 

Owies jest bogaty w wiele witamin, składników mineralnych czy substancji odżywczych. Dzięki temu, że zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, zalecany jest przez dietetyków czy lekarzy jako idealne uzupełnienie diety. 

 

Nasze płatki owsiane mają moc korzyści zdrowotnych:


 

  • szybkie i długotrwałe uczucie sytości,

  • spowolnienie wchłaniania cukrów z pożywienia-obniżenie indeksu glikemicznego,

  • działanie pobudzające na procesy przemiany materii,

  • wzmocnienie odporności immunologicznej,

  • zwiększenie sprawności fizycznej i umysłowej,

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,

  • poprawa perystaltyki jelit,

  • działanie ochronne na śluzówkę jelit,

  • zmniejszenie zapadalności na raka jelita grubego,

  • korzystne oddziaływanie na uchyłki jelitowe i żylaki odbytu.

 

Płatki owsiane w kuchni…

 

Płatki owsiane najczęściej kojarzone są ze zdrowym, pożywnym śniadaniem. Jednak warto wyjść poza ten schemat. Płatków można użyć podczas pieczenia ciast. Można też udekorować nimi tort (warto wcześniej je delikatnie podsmażyć na maśle). 

 

Wymieszane płatki owsiane z mąką, żółtkiem, cukrem oraz masłem z dodatkiem jogurtu to pyszny przepis na spód do ciast np. sernika!

 

Poza tym płatki owsiane można zastosować do:

 

  • jogurtu,

  • koktajli,

  • panierek do kotletów czy ryb,

  • posypka np. na chleb,

  • ciasteczka,

  • naleśniki.


 

Nie ulega wątpliwości, że płatki owsiane są bardzo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojego menu. Nie tylko idealnie sprawdzą się na śniadanie, ale również będą idealne jako dodatek do przeróżnych potraw! 

 

Ciekawostka!

 

Białko owsa zawiera kilka razy mniej gliadyny niż inne zboża i dlatego produkty owsiane, mogą być brane pod uwagę w diecie stosowanej przy celiakii.


 

https://dietetycy.org.pl/platki-owsiane-na-super-sniadanie/

https://kcalmar.com/blog/2017/07/14/wlasciwosci-platkow-owsianych-zalety-regularnego-spozywania/

bottom of page