Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Przepyszne gofry owsiane - chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku! Bezglutenowe

2024-03-14
Przepyszne gofry owsiane - chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku! Bezglutenowe

Przepis na bezglutenowe, zdrowe, smaczne i niskokaloryczne gofry z mąki owsianej.

 

Poziom trudności: łatwe


 Czas przygotowania: 15 minut


 Ilość porcji: 6 belgijskich gofrów


 
  • 1,5 szklanki mąki owsianej pudrowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • 3/4 szklanki mleka 2% (temp. pokojowa)

  • 1/4 szklanki + 5 łyżek niesolonego masła (roztopionego)

  • 2 jaja

  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  


Sposób przygotowania:

  • Do miksera wrzuć suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i cynamon (opcjonalnie) - zmiksuj wszystko.

  • W osobnej misce ubij mokre składniki: mleko, roztopione masło, jaja, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

  • Zmieszaj suche składniki z mokrymi składnikami - mieszaj łyżką, aż do całkowitego połączenia (ciasto może być troszkę grudkowate).

  • Daj odpocząć ciastu przez 10 minut - mąka owsiana musi mieć czas na wchłonięcie wilgoci.

  • Podłącz gofrownice do prądu - niech się rozgrzeje (jeżeli gofrownica ma ustawienie temperatury ustaw ją na średnio - wysoką).

  • Po 10 minutach zamieszaj ciasto łyżką.

  • Wlej ciasto na rozgrzaną (!) gofrownicę, tak by pokryć środek i większość środkowej powierzchni i zamknij pokrywę.

  • Kiedy gofry będą już złote i chrupiące, wyjmij je z gofrownicy i przełóż na np. blachę do pieczenia (nie układaj gofrów jeden na drugim - stracą chrupkość).

  • Podaj gofry z syropem klonowym bądź innymi ulubionymi dodatkami.

Pamiętaj!
Koniecznie pozostaw ciasto na gofry na 10 minut! Wtedy Twoje gofry bezglutenowe będą kruche na zewnątrz i puszyste wewnątrz.

Wartości odżywcze gofrów owsianych

 

Gofry owsiane to idealny zamiennik gofrów z glutenem, na bazie mąki pszennej. Gofry bezglutenowe będą idealne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu, jak i dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zwracają uwagę na to, co jedzą. Warto wybierać produkty bezglutenowe, które są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a tym produktem z pewnością jest mąka owsiana, na bazie której powstają przepyszne gofry owsiane.

 

A może spróbujesz pysznych bezglutenowych naleśników, które zawsze wychodzą! - naleśniki bezglutenowe z delikatnej mąki owsianej - naleśniki z mąki ryżowej

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 74 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-23
Bardzo polecam, szybka wysyłka, miły kontakt, a mąki pudrowe są rewelacyjne
2024-04-09
Wszystko sprawnie i bez problemów. Polecam
pixel