top of page

Ciasto bananowo-kakaowe bezglutenowe


Nasze ciasto bananowo-kakaowe jest delikatnie słodkie, dlatego będzie idealne dla osób, które nie przepadają za mocno słodkimi wypiekami. W 100% bezglutenowe ciasto, które z pewnością zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę!



Ciasto bezglutenowe bananowo-kakaowe


Składniki:

  • Mąka: 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki owsianej, 40 g mąki gryczanej

  • Kakao (gorzkie) - 20 g - 2,5 łyżki

  • Banany - 3 sztuki

  • Jaja - 3 sztuki

  • Jogurt naturalny - 150 g

  • Olej kokosowy - 30 g

  • Ksylitol - 50 g

  • Proszek do pieczenia b/g - 1 łyżeczka

  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka






Poziom trudności: łatwe


 

Czas przygotowania: 50 minut + ok. 10 minut przygotowanie


 

Ilość porcji: blacha 30 × 10 cm


 

Sposób przygotowania:


  • Zgnieć banany widelcem (lub zblenduj). Następnie banany połącz z jajkami, jogurtem, roztopionym olejem kokosowym oraz ksylitolem.

  • W drugiej misce połącz mąki (ryżowa, owsiana, gryczana), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao.

  • Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.

  • Przełóż do formy 30 × 10 cm uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach.


 

Wartości odżywcze

Diagram kołowy - wartości odżywcze ciasta bezglutenowego bananowo-kakaowego.

Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

1968 kcal

61 g

63 g

319 g

17 g



 

Ciasto bananowe w 100% bezglutenowe na talerzu

 

Ciasto bananowe-kakaowo to idealne ciasto dla osób, które nie mogą bądź nie chcą spożywać produktów bogatych w gluten. Ciasto bananowo-kakaowe to wypiek w 100% bezglutenowy. Warto wybierać produkty bezglutenowe, które są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a tymi produktami z pewnością są mąka owsiana, ryżowa czy gryczana, na bazie której powstanie ciasto bananowo-kakaowe.



 


U nas kupisz:


Wypróbuj również przepis na proste i szybkie naleśniki bezglutenowe.


bottom of page