top of page

Ciasto z cukinią z orzechowym posmakiem


Ten nietypowy przepis został przesłany przez Beatę, która postanowiła podzielić się ze wszystkimi przepisem, który jest w jej rodzinie od pokoleń. My już próbowaliśmy i jesteśmy oczarowani! Spróbuj pysznego przepisu na ciasto z cukinią.


Ciasto z cukini przepis


Składniki:


  • Cukinia - 2 średnie sztuki (600 g)

  • Mąka gryczana - 2 szklanki (280 g)

  • Mąka ryżowa - 1 szklanka (150 g)

  • Jaja - 4 sztuki (średnie)

  • Olej rzepakowy - szklanka (200 g)

  • Kakao gorzkie - 3 łyżki (24 g)

  • Orzech włoski posiekany - 4 łyżki (40 g)

  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (125 g)

  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)

  • Soda oczyszczona - pół łyżeczki (2 g)

  • Rodzynki (opcjonalnie) - garść

  • Sól - szczypta




Poziom trudności: łatwe


 

Czas przygotowania: 25 minut


 

Ilość porcji: 1500 g ciasta - forma 32x12 cm



 


Rada od Beaty:


Młodych cukinii nie trzeba obierać ze skórki - umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce. Dojrzałe cukinie należy obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i zetrzeć na tarce.

Sposób przygotowania:


  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie przełożyć do durszlaka i posypać lekko solą, by cukinia puściła sok.

  • Jaja z cukrem ubić na puszystą masę (na wysokich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać olej.

  • Dodać odciśniętą cukinię.

  • Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sypkie, następnie stopniowo łączyć je ze składnikami mokrymi

  • Ważne! Masa będzie bardzo gęsta.

  • Formę 32x12 (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać do niej masę.

  • Nagrzej piec do 175 stopni.

  • Włóż ciasto do rozgrzanego (!) pieca i piecz ok. 1h do suchego patyczka.



Ważne!

Ciasto z cukinii przechowuj zawinięte w papier oraz folię.


Ciasto z cukinii przepis i porady kulinarne

 

Wartości odżywcze:


Ciasto z cukinią  - makroskładniki

Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

4410 kcal

84 g

255 g

470 g

37 g


 

Odkryj prosty i przesmaczny przepis na ciasto z cukinii z dodatkiem orzechów i słodkich rodzynek. Ciasto z cukinii zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom! Wyraziste w smaku ciasto z cukinii, z pewnością zachwyci całą rodzinę.


Przygotowanie ciasta z cukinii jest łatwe i szybkie, dzięki czemu w krótkim czasie można cieszyć się pysznym i domowym ciastem.





Spróbuj pozostałe nasze przepisy: Przepis z polecenia Beaty na domowe placuszki kukurydziane z soczystym jabłkiem i słodko-kwaśną żurawiną Przepis na ciasto bananowo-kakaowe bezglutenowe


Przepis na gofry owsiane bezglutenowe


U nas kupisz bezglutenowe, ekologiczne mąki pudrowe:


Mąki bezglutenowe pudrowe




 

bottom of page