
Chleb stanowił nieodłączny element diety dla wielu osób, jednak wraz z rozwojem trendu diet niskowęglowodanowych, jego pozycja jako ulubionego produktu uległa zmianie. Dziś wiele osób z dystansem podchodzi do spożycia chleba.
Wokół chleba panuje sporo mitów. Czy faktycznie powinno się go wykluczyć? I czy chleb szkodzi?
Czy chleb szkodzi — który chleb wpływa na zdrowie?
W internecie krąży wiele mitów odnośnie chleba i jego wpływu na zdrowie. Wielu ludzi świadomie rezygnuje z pieczywa. Jednak taka decyzja nie zawsze jest właściwa. Chleb jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów (cukrów). I faktycznie niektóre gatunki pieczywa zawierają zbyt dużo cukrów, które nie wpływają pozytywnie na nasz organizm. Jakie na przykład? Chleb pszenny zwykły.
Wszystkie chleby, tak jak każdy inny produkt spożywczy, wpływają na zdrowie. Inaczej ciało zareaguje na chleb na bazie pszenicy, inaczej na chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej.

Czy chleb szkodzi — jak poszczególne chleby wpływają na ciało?
W zależności od tego, z jakiej mąki chleb został zrobiony, to reakcja naszego organizmu będzie różna. Który chleb będzie najzdrowszy spośród różnych gatunków?
Chleb pszenny (zwykły) - niska zawartość błonnika, wysoka zawartość węglowodanów (cukrów), które bardzo szybko podnoszą cukier we krwi. Jednocześnie dosyć szybko organizm domaga się ponownej porcji jedzenia. Sytość na krótko.
Chleb pszenny (razowy) - wyższa zawartość błonnika. Uczucie sytości na dłużej. Przeciwdziała zaparciom. Zawartość witamin B, wpłynie na układ nerwowy, koncentrację czy wygląd skóry.
Chleb orkiszowy — duża zawartość błonnika, witaminy z grupy B. Działa regulująco na działanie układu pokarmowego.
Chleb żytni — duża zawartość błonnika. Wpływa pozytywnie na jelita i ich pracę, zawiera witaminy z grupy, które działają pozytywnie na układ nerwowy.
Chleb wieloziarnisty — dodane do chleba ziarna, które zawierają sporo błonnika i witamin z grupy B. Taki chleb wpłynie na koncentrację, wytwarzanie czerwonych krwinek czy wpłynie na wygląd skóry i błon śluzowych.
Osoby z celiakią nie powinny jeść chleba z pszenicy, żyta czy jęczmienia.
3 potwierdzone właściwości zdrowotne chleba
Otyłość
Spożywanie pieczywa pełnoziarnistego czy razowego pozytywnie wpłynie na uregulowanie masy ciała. Powszechnym mitem jest, że wszystkiego gatunki chleba są niezdrowe i tuczą. Najmniej zdrowe pieczywo z mąki pszennej zwykłej faktycznie nie wpłynie pozytywnie na zdrowie, jednak chleby z mąki orkiszowej, żytniej lub pszennej razowej z pewnością wpłyną pozytywnie na ciało.
Wysokie spożycie pieczywa pełnoziarnistego lub razowego wiąże się z potwierdzonym działaniem zmniejszającym otyłość.

Cukrzyca
Spożywanie pieczywa pełnoziarnistego czy razowego jest bardzo bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Takie pieczywo ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podnosi gwałtownie cukru we krwi.
Dla osób zdrowych również ważne jest spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym. Dlaczego? Człowiek czuje się dłużej syty i dostarcza ciału składniki pokarmowe, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu.
Najlepsze pieczywo dla cukrzyków — pieczywo z nieprzetworzonej mąki razowej.

Choroby układu krążenia
Pieczywo razowe lub pełnoziarniste zawiera w sobie dużo błonnika — w szczególności beta glukany. Obniżają poziom złego cholesterolu i usprawniają działanie układu pokarmowego, a jak wiadomo sprawny układ pokarmowy to zdrowy organizm.
Co ważne pieczywo ciemne zawiera w sobie mniej soli, dlatego spożywanie takiego pieczywa będzie na pewno zapobiegało chorobom cywilizacyjnym jak np. nadciśnienie tętnicze.

Podsumowanie — czy chleb szkodzi?
Chleb jest zdrowym elementem diety, zwłaszcza gdy wybierasz pełnoziarniste wersje pieczywa. Ważne jest jednak, żeby wybierać właściwe gatunki z określonych mąk. Odpowiedź na pytanie - czy chleb szkodzi może być różna. Jeżeli wybieramy chleb pszenny zwykły, to nasze ciało nie jest karmione wartościowymi składnikami. Szybko czujemy się ponownie głowni, a to może doprowadzić do tego, że częściej będziemy sięgać po niezdrowe przekąski między kolejnymi posiłkami.

Bardzo ważną kwestią jest również to, czy osoba choruje na nietolerancję glutenu, który znajduje się w produktach zbożowych jak: pszenica, jęczmień, żyto oraz owies (owies naturalnie nie zawiera w sobie glutenu, ale często jest skażony). Wtedy każdy chleb zawierający te zboża będzie szkodził osobie chorej.
Przeczytaj jak wyjaśniamy: Jak gluten niszczy jelita u osób z celiakią?
Zobacz nasze bezglutenowe przepisy
Odwiedź nasz sklep Moncana
Źródła, z jakich czerpaliśmy wiedzę: *https://dietetycy.org.pl/rodzaje-pieczywa/