top of page

Domowy puszysty omlet na słodko z soczystą nektarynką


Super puszysty omlet na słodko, który zawsze wychodzi idealny. Omlet jest nie tylko bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a co więcej, można go podać na wiele interesujących sposobów z przeróżnymi dodatkami (u nas z musem nektarynkowym).


Puszysty omlet na słodko


Składniki:


  • Jaja - 2 sztuki (110 g)

  • Mąka kukurydziana - 4 łyżki (40 g)

  • Cukier trzcionowy - 1 łyżka (14 g)

  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - pół łyżeczki (2g)

  • Sól - szczypta

  • Olej rzepakowy - do posmarowania patelni

  • Ziarno konopne (opcjonalnie) - do dekoracji



Poziom trudności: łatwe


 

Czas przygotowania: 15 minut


 

Ilość porcji: 1 omlet



Sposób przygotowania:


  • Białko ubij z cukrem na puszystą masę, zaczynając od małych obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj obroty.

  • Dodaj stopniowo żółtka jaj i miksuj.

  • Dodaj mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Wymieszaj wszystkie składniki.

  • Dodaj odrobinę oleju na patelnię i dobrze ją rozgrzej.

  • Smaż pod przykryciem do momentu zarumienienia się spodu i ścięcia górnej warstwy.

  • Obróć na drugą stronę i smaż chwilę do zarumienienia.

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z dżemem lub polej zmiksowaną złocistą nektarynką.

  • (opcjonalnie) posyp prażonym ziarnem konopnym.




Puszysty omlet na słodko

 

Wartości odżywcze:


Puszysty omlet na słodko - wartości odżywcze


Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

460 kcal

19 g

22 g

45 g

1 g


 

Puszysty omlet na słodko to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Połączenie smaków puszystego omletu z dodatkiem musu z nektarynki z pewnością zachwyci każdego. Puszysty omlet na słodko to doskonała opcja na weekendowe śniadanie lub specjalną okazję. Szybko i łatwo stworzysz przepyszne śniadanie czy kolacje. Puszysty omlet na słodko to świetny sposób na przełamanie nudy w kuchni.






Domowe i sprawdzone przepisy Beaty:




U nas kupisz pudrową mąkę bezglutenową: mąka kukurydziana oraz prażone ziarno konopii.



 


bottom of page