top of page

Naleśniki bezglutenowe — szybki i prosty przepis - tylko 4 kroki!


Chcesz spróbować pysznych naleśników bezglutenowych, ale nie masz czasu na skomplikowane przepisy? Nie martw się, mamy dla Ciebie szybki i bezproblemowy przepis, który składa się zaledwie z 4 kroków, a zachwyci wszystkich!


Naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej - pyszny przepis

Składniki:

  • Mąka kukurydziana pudrowa - ⅓ szklanki mąki

  • Mąka ryżowa pudrowa - ⅓ szklanki mąki

  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka

  • Jaja - 2 sztuki

  • Mleko - 1 szklanka

  • Masło roztopione - 2 łyżki

  • Szczypta soli

Opcjonalnie — truskawki

Poziom trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

Ilość porcji: 12 sztuk (4 porcje)

 

Sposób przygotowania:


  • Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową oraz skrobie, dodać jaja, mleko i sól. Wymieszać wszystko na gładką masę. Następnie dodać roztopione masło. Ponownie wymieszać.

  • (Opcjonalnie) odstaw ciasto na ok. 10 - 30 minut.

  • Nagrzej patelnię.

  • Nalewaj chochlą odpowiednią ilość ciasta naleśnikowego na patelnię — naleśniki nie powinny być grubsze niż ok. 0,5 mm.

  • Zmniejsz moc palnika — smaż naleśniki ok. 1 minuty z każdej strony.


Pamiętaj!


Zamieszaj ciasto naleśnikowe, za każdym razem przed smażeniem kolejnych naleśników bezglutenowych.



Wartości odżywcze

 





Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

1650 kcal

45 g

70 g

205 g

10 g


 

Proste i pyszne naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej

 


Naleśniki z mąki kukurydzianej to idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki użyciu mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej naleśniki bezglutenowe będą wyjątkowo delikatne i lekkostrawne. Ten przepis będzie idealny dla dzieci jak i dorosłych. Prosty przepis na naleśniki bez glutenu w 4 prostych krokach!


 


U nas kupisz:



Wypróbuj również przepis na chrupiące gofry!

bottom of page