Chcesz spróbować pysznych naleśników bezglutenowych, ale nie masz czasu na skomplikowane przepisy? Nie martw się, mamy dla Ciebie szybki i bezproblemowy przepis, który składa się zaledwie z 4 kroków, a zachwyci wszystkich!

Składniki:
Mąka kukurydziana pudrowa - ⅓ szklanki mąki
Mąka ryżowa pudrowa - ⅓ szklanki mąki
Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Jaja - 2 sztuki
Mleko - 1 szklanka
Masło roztopione - 2 łyżki
Szczypta soli
Opcjonalnie — truskawki
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 12 sztuk (4 porcje)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową oraz skrobie, dodać jaja, mleko i sól. Wymieszać wszystko na gładką masę. Następnie dodać roztopione masło. Ponownie wymieszać.
(Opcjonalnie) odstaw ciasto na ok. 10 - 30 minut.
Nagrzej patelnię.
Nalewaj chochlą odpowiednią ilość ciasta naleśnikowego na patelnię — naleśniki nie powinny być grubsze niż ok. 0,5 mm.
Zmniejsz moc palnika — smaż naleśniki ok. 1 minuty z każdej strony.
Pamiętaj!
Zamieszaj ciasto naleśnikowe, za każdym razem przed smażeniem kolejnych naleśników bezglutenowych.
Wartości odżywcze

Kaloryczność | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
1650 kcal | 45 g | 70 g | 205 g | 10 g |

Naleśniki z mąki kukurydzianej to idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki użyciu mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej naleśniki bezglutenowe będą wyjątkowo delikatne i lekkostrawne. Ten przepis będzie idealny dla dzieci jak i dorosłych. Prosty przepis na naleśniki bez glutenu w 4 prostych krokach!
U nas kupisz:
Wypróbuj również przepis na chrupiące gofry!