top of page

Opakowanie mąki : Dlaczego powinieneś zwracać uwagę na to, co wybierasz?



mąka leży na kłosach zboża

Dlaczego warto zwracać uwagę na opakowanie mąki?


Mówi się, że w przypadku ludzi liczy się wnętrze. W przypadku produktów bardzo ważne znaczenie ma zarówno wnętrze, jak i to, co na zewnątrz. Opakowanie nie tylko bardzo dobrze powinno zabezpieczać produkt i ułatwiać jego przechowywanie. Opakowania mają też przyciągać wzrok. Jednak czasami zapominamy, że zanim produkt trafi do naszych domów, przemierza nierzadko setki kilometrów. W tym czasie może dojść do zanieczyszczenia produktu, który nie został odpowiednio zabezpieczony. I tutaj pojawia się bardzo ważna kwestia wyboru opakowania na mąkę.


Opakowanie na mąke papierowe

W przypadku mąk ma to szczególne znaczenie. Dlaczego opakowania mąki w formie papierowej, tak bardzo pospolite, nie są dobrym pomysłem? I czy tworzywo sztuczne, jak polipropylen, będzie bardziej ekologiczne i lepiej zabezpieczy produkt? Dowiedzmy się!



Mąki nie lubią wilgoci…


Wilgoć i wysoka temperatura to czynniki, których mąka szczególnie nie lubi. Zwiększona wilgoć to rozwój drobnoustrojów i zanieczyszczenie mąki. Wiadomo, że najlepiej przechowywać mąkę w temperaturze ok. 8-10 stopni Celsjusza.


Przyjmijmy, że zakupiłeś mąkę ze sklepu w opakowaniu papierowym. Czy przesypujesz ją w domu do innego pojemnika, czy zostawiasz w oryginalnym opakowaniu? A tak właśnie powinieneś zrobić! Dlaczego? Otwarte opakowanie na mąkę to brama dla drobnoustrojów. Nie pomaga też fakt, że samo papierowe opakowanie chłonie wilgoć z powietrza i już w sklepie może być zwilgotniałe.


Opakowania mąki firmy Moncana bezglutenowe pudrowe mąki

Moncana stosuje opakowania z polipropylenu, które zabezpieczają produkty sypkie przed wilgocią i tworzą barierę między środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym.





Na pewno pojawiło się w głowie takie stwierdzenie. "Papier nie przynosi taki szkód naszej planecie jak plastik". Ale czy na pewno? To mit, że papier jest neutralny dla naszego środowiska! Przy produkcji papieru o 50% bardziej zanieczyszcza się wodę, w porównaniu do produkcji plastiku. Produkcja jednej torby papierowej to 4x więcej energii i 3x więcej wody niż wytworzenie torby z tworzyw sztucznych!



Recykling opakowań papierowych mąk


Opakowanie papierowe mąki — recykling



Recykling papieru to ponad 90% więcej energii (w porównaniu do plastiku), by przetworzyć 1 kg papieru. Co niepokojące, przetwarzanie ponownego papieru to więcej energii niż wytworzenie nowej torby papierowej!


Zużycie takich ilości wody i energii przy produkcji papieru dla opakowań czy toreb, które najpewniej zostaną użyte tylko raz, ze względu da nietrwałość tego materiału, skłania do myślenia. Czy aby na pewno papier jest lepszy od plastiku? Faktem jest, że papier szybko się rozkłada - jednak wtedy nigdy już nie zostanie użyty.


Lepiej używać opakowań z tworzyw sztucznych, jak polipropylen, który jest surowcem o wiele bardziej ekologicznym. Warunek jest tylko jeden. Segreguj śmieci. W ten sposób opakowania, w tym opakowania mąki, powrócą do obiegu, zostaną przetworzone i użyte wiele, wiele razy.




To nie plastik jest problemem, tylko sposób, w jaki korzystamy z tego tworzywa sztucznego.




Dzieci recyklingują opakowania mąk plastikowe


Opakowania plastikowe w środowisku naturalnym to nawet setki lat rozkładu. Nie pozwólmy na to!






Zastosowanie opakowania z polipropylenu



Produkty sypkie, w tym mąki, są bardzo narażone na wiele czynników zewnętrznych, które mogą powoli zanieczyszczać produkt. Opakowania mąki z polipropylenu mają szereg zalet.


  • Barierowość — pakowanie mąk w opakowania wykonane z polipropylenu pozwala ograniczyć wpływ środowiska zewnętrznego. Materiał jest nieprzepuszczalny dla wody, a tym samym mąka nie będzie narażona na wilgoć, która znacząca mogłaby wpłynąć na jakość i skrócić okres przydatności do spożycia. Opakowanie papierowe nie zapewnia tej ochrony.


  • Funkcjonalność — użycie zamków błyskawicznych pozwoli dłużej cieszyć się ze świeżości produktów sypkich, takich jak owsianki konopne.


  • Ochrona przed drobnoustrojami — użycie odpowiednich opakowań zabezpieczy produkt a 100% w trakcie magazynowania, transportu czy przechowywania w domu.


  • Produkt ekologiczny — wszystkie nasze produkty zapakowane w opakowania z polipropylenu takie jak: mąki bezglutenowe czy ziarna i kasze w 100% nadają się do recyklingu.


Wybierając mąkę, zwracajmy uwagę na surowiec, z jakiego wykonane zostało opakowanie mąki. W ten sposób nie tylko zadbamy o swoje zdrowie, ale również o nasze środowisko i planetę.



Sprawdź nasz chętnie czytany artykuł: Dieta bezglutenowa: dla kogo? Komu pomaga, a komu szkodzi?

Nasz sklep z mąkami bezglutenowy: tutaj

Recykling opakowań na mąki


https://www.bbc.com/news/business-47027792








bottom of page