Przepis na bezglutenowe, zdrowe, smaczne i niskokaloryczne gofry z mąki owsianej.

1,5 szklanki mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
3/4 szklanki mleka 2% (temp. pokojowa)
1/4 szklanki + 5 łyżek niesolonego masła (roztopionego)
2 jaja
2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6 belgijskich gofrów
Sposób przygotowania:
Do miksera wrzuć suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i cynamon (opcjonalnie) - zmiksuj wszystko.
W osobnej misce ubij mokre składniki: mleko, roztopione masło, jaja, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
Zmieszaj suche składniki z mokrymi składnikami - mieszaj łyżką, aż do całkowitego połączenia (ciasto może być troszkę grudkowate).
Daj odpocząć ciastu przez 10 minut - mąka owsiana musi mieć czas na wchłonięcie wilgoci.
Podłącz gofrownice do prądu - niech się rozgrzeje (jeżeli gofrownica ma ustawienie temperatury ustaw ją na średnio - wysoką).
Po 10 minutach zamieszaj ciasto łyżką.
Wlej ciasto na rozgrzaną (!) gofrownicę, tak by pokryć środek i większość środkowej powierzchni i zamknij pokrywę.
Kiedy gofry będą już złote i chrupiące, wyjmij je z gofrownicy i przełóż na np. blachę do pieczenia (nie układaj gofrów jeden na drugim - stracą chrupkość).
Podaj gofry z syropem klonowym bądź innymi ulubionymi dodatkami.
Pamiętaj!
Koniecznie pozostaw ciasto na gofry na 10 minut! Wtedy Twoje gofry bezglutenowe będą kruche na zewnątrz i puszyste wewnątrz.
Wartości odżywcze

Kaloryczność | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
2202 kcal | 52 g | 150 g | 162 g | 14 g |

Gofry owsiane to idealny zamiennik gofrów z glutenem, na bazie mąki pszennej. Gofry bezglutenowe będą idealne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu, jak i dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zwracają uwagę na to, co jedzą. Warto wybierać produkty bezglutenowe, które są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a tym produktem z pewnością jest mąka owsiana, na bazie której powstają przepyszne gofry owsiane.