top of page

Przepyszne gofry owsiane - chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku!


Przepis na bezglutenowe, zdrowe, smaczne i niskokaloryczne gofry z mąki owsianej.



Gofry bezglutenowe owsiane z dodatkami


  • 1,5 szklanki mąki owsianej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • 3/4 szklanki mleka 2% (temp. pokojowa)

  • 1/4 szklanki + 5 łyżek niesolonego masła (roztopionego)

  • 2 jaja

  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii





Poziom trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Ilość porcji: 6 belgijskich gofrów

 


Sposób przygotowania:


  • Do miksera wrzuć suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i cynamon (opcjonalnie) - zmiksuj wszystko.

  • W osobnej misce ubij mokre składniki: mleko, roztopione masło, jaja, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

  • Zmieszaj suche składniki z mokrymi składnikami - mieszaj łyżką, aż do całkowitego połączenia (ciasto może być troszkę grudkowate).

  • Daj odpocząć ciastu przez 10 minut - mąka owsiana musi mieć czas na wchłonięcie wilgoci.

  • Podłącz gofrownice do prądu - niech się rozgrzeje (jeżeli gofrownica ma ustawienie temperatury ustaw ją na średnio - wysoką).

  • Po 10 minutach zamieszaj ciasto łyżką.

  • Wlej ciasto na rozgrzaną (!) gofrownicę, tak by pokryć środek i większość środkowej powierzchni i zamknij pokrywę.

  • Kiedy gofry będą już złote i chrupiące, wyjmij je z gofrownicy i przełóż na np. blachę do pieczenia (nie układaj gofrów jeden na drugim - stracą chrupkość).

  • Podaj gofry z syropem klonowym bądź innymi ulubionymi dodatkami.


Pamiętaj!


Koniecznie pozostaw ciasto na gofry na 10 minut! Wtedy Twoje gofry bezglutenowe będą kruche na zewnątrz i puszyste wewnątrz.



 

Wartości odżywcze



Gofry owsiane - wartości odżywcze


Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

2202 kcal

52 g

150 g

162 g

14 g


 

Miękkie gofry bezglutenowe polane syropem klonowym


 

Gofry owsiane to idealny zamiennik gofrów z glutenem, na bazie mąki pszennej. Gofry bezglutenowe będą idealne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu, jak i dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zwracają uwagę na to, co jedzą. Warto wybierać produkty bezglutenowe, które są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a tym produktem z pewnością jest mąka owsiana, na bazie której powstają przepyszne gofry owsiane.

bottom of page