top of page

Sernik dyniowy na pysznym kruchym spodzie

Idealne ciasto na jesienne wieczory. Kto nie lubi smaku prawdziwego, domowego sernika? A jeżeli do ciasta dodamy dynię, to powstanie wyjątkowy w smaku sernik dyniowy.


W smaku delikatnie czekoladowo-orzechowy, a to za sprawą użycia pełnoziarnistej mąki gryczanej. Pysznie i zdrowo! :)


W ten sposób powstaje pyszny sernik dyniowy na pysznym kruchym spodzie.


Sernik dyniowy
Sernik dyniowy na kruchym spodzie - fot. Beata

Przeczytaj najpierw cały przepis :)


Poziom trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Wielkość porcji: Tortownica 26 cm

 

Rada:


Z dyni Hokkaido puree dyniowe wyjdzie o intensywniejszym kolorze i smaku niż przy innych dyniach.


Niewykorzystaną część puree można zamrozić lub zrobić pyszną zupę krem :) U nas nic się nie zmarnuje.



Sernik dyniowy na kruchym spodzie
Sernik dyniowy : )


Składniki:


Kruche ciasto:


  • Mąka gryczana pełnoziarnista - 450 g

  • Żółtka jaj - 5 sztuk

  • Proszek do pieczenia -1 łyżeczka

  • Schłodzone masło - 150 g

  • Miód - 4 łyżki

  • Sól - szczypta

  • Cynamon lub kardamon - 1 łyżeczka



Sposób przygotowania:


Kruche ciasto:


Składniki zagnieść, nie będzie wyglądało, że ciasto będzie chciało się połączyć w jedno, ale się połączy 🙂 Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 porcji.

Schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem i lekko obsypaną mąką blaszkę. Podpiec w piekarniku 10 min w temp.200°C.



Masa serowa:

  • Mielony ser śmietankowy mielony - 1 kg

  • Serek Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)

  • Puree z dyni pieczonej - 500 g

  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • Jaja - 3 sztuki

  • Cukier puder - 100 g

  • Budyń śmietankowy - 1 opakowanie (40 g)

  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie



Sposób przygotowania:



Puree z dyni:


Dynię przekroić na księżyce (min. 8 części przy dużej dyni) wydrążyć część z nasionami. Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć lekko solą morską. Piec do miękkości 45-60 min. Wystudzoną dynie zeskrobać ze skóry przy pomocy łyżki, będzie się bardzo łatwo oddzielać. Zmiksować na puree.



Masa serowa:


Składniki na masę serową zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego.


Białka z 5 jaj ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na masę serową i na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku z funkcją pary lub wystawić do piekarnika płytę do pieczenia do połowy wypełnioną wrzątkiem. Piec bez otwierania piekarnika w temp 160°C przez 80-90 min, funkcja góra/dół.




 

Wartości odżywcze:



Sernik dyniowy

Kaloryczność

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

7600 kcal

306 g

482 g

600 g

3 g


 

Odkryj niesamowity smak sernika dyniowego, który zachwyci nie tylko dorosłych, ale też dzieci : ) Pyszne połączenie sernika z jesienną dynią. Przygotowanie sernika dyniowego jest łatwe i szybkie, dzięki czemu w krótkim czasie można cieszyć się pysznym i domowym ciastem :)




Spróbuj pozostałe nasze przepisy: Może coś na słono tym razem? :) Prosta i szybka pizza z polenty Przepis na ciasto bananowo-kakaowe bezglutenowe



U nas kupisz bezglutenowe, ekologiczne mąki pudrowe : )





 


bottom of page