top of page

Dlaczego nasza mąka gryczana jest wyjątkowa?


 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.

6.jpg

Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?

 

Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask. 

 

Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!


 

Jakie właściwości ma mąka gryczana?


 

Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich. 

 

  • Wysoka zawartość błonnika - usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie cholesterolu

  • Moc antyoksydantów - polifenole - neutralizują wolne rodniki w organizmie, działają przeciwzapalnie

  • Niskie IG - niski indeks glikemiczny

  • Bogactwo białka

 

Witaminy i minerały:

 

  • witaminy z grupy B,

  • mangan,

  • żelazo, magnez, potas, cynk


 

Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni


 

Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?

 

  • Wypieki - chleb, ciasta, ciasteczka

  • Naleśniki, placki, pierogi, kluski, bliny

  • Zagęszczanie sosów i zup

  • Makarony

 

Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze. 




 

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii, 2014, 1.

Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

7.jpg
bottom of page