Dlaczego nasza mąka gryczana jest wyjątkowa?
Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.

Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?
Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask.
Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!
Jakie właściwości ma mąka gryczana?
Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich.
-
Wysoka zawartość błonnika - usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie cholesterolu
-
Moc antyoksydantów - polifenole - neutralizują wolne rodniki w organizmie, działają przeciwzapalnie
-
Niskie IG - niski indeks glikemiczny
-
Bogactwo białka
Witaminy i minerały:
-
witaminy z grupy B,
-
mangan,
-
żelazo, magnez, potas, cynk
Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?
-
Wypieki - chleb, ciasta, ciasteczka
-
Naleśniki, placki, pierogi, kluski, bliny
-
Zagęszczanie sosów i zup
-
Makarony
Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze.
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii, 2014, 1.
Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
