top of page

Dlaczego nasze mąki jaglane są wyjątkowe?

 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.

Mąka jaglana. Mąka bezglutenowa jaglana w drewnianej misce. Na białym tle. Na dole w prawym rogu logo Moncana.

Mąka jaglana, czyli proso zwyczajne…

 

Wytwarzana z ziaren prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum). Proso to roślina jednoroczna, która dziko rośnie na terenach Azji. Obecnie największymi producentami prosa zwyczajnego są: Chiny, Nepal, Indie, Rosja, Ukraina, Turcja czy Białoruś. 

 

Proso zwyczajne jest bardzo odporne na długotrwałe susze, ponieważ ich korzenie sięgają głęboko w glebę, pobierając wystarczającą ilość wody. 

 

Proso to roślina, która uznawana jest za jedną z najstarszych uprawionych przez człowieka. Najstarsze pozostałości tej rośliny zostały odkryte w osadach w Chinach i pochodzą z okresu około 8,5 tysięcy lat p.n.e!

 

W Europie proso zyskuje na popularności i jest coraz częściej uprawiane w naszych rejonach. Powierzchnia uprawy w Polsce rozrasta się, za sprawą wysokich dotacji z Unii Europejskiej. W 2008 roku powierzchnia uprawy prosta w Polsce wynosiła około 6000 ha. 



 

Mąka jaglana - właściwości zdrowotne

 

Mąka jaglana jest bardzo wartościowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego to usprawnienie pracy jelit oraz przyspieszenie przemiany materii.  

Ziarna prosa to bogactwo antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwzapalne i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który przyczynia się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych. 

 

Mąka jaglana zawiera w sobie znaczące ilości witamin, w tym witamin z grupy B, które pozytywnie wpłyną na układ nerwowy i krwionośny. Osoby z niedokrwistością powinny włączyć proso to swojego menu, ponieważ mąka jaglana zawiera w sobie pierwiastki - żelazo, cynk i krzem. 



 

Mąka jaglana ma właściwości zasadotwórcze. A czemu to takie ważne? Dieta ludzi obfituje w produkty kwasowe (mięso, słodycze, kawa), dlatego warto zrównoważyć podaż produktów zasadotwórczych do produktów kwasotwórczych. 

 

Mąka jaglana zawiera wspomniany wcześniej krzem, który bierze udział w mineralizacji kości, ponadto poprawia się ogólna przemiana materii. Krzem działa również za piękny wygląd skóry i paznokci oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i wpływa pozytywnie na profil lipidowy (cholesterol i TG).

 

Proso zawiera idealny rozkład aminokwasów egzogennych - zawiera między innymi tryptofan, który bardzo często jest dostarczany do organizmu w niewystarczającej ilości. 

 

Mąka jaglana jest dość kaloryczna, dlatego dostarczy sporej dawki energii - idealnie dla sportowców, osób pracujących fizycznie czy umysłowo.


 

Mąka jaglana - co można z niej zrobić?

 

Mąka jaglana będzie świetnym i uniwersalnym zamiennikiem innych mąk. Z uwagi na to, że mąka naturalnie pozbawiona jest glutenu, będzie inaczej się “zachowywała” podczas wypieków. Gluten odpowiada za sprężystość i lepkość. W ten sposób wypieki z mąki jaglanej będą bardziej kruche i delikatniejsze. 

 

Bardzo dużo ludzi łączy mąkę jaglaną z innymi mąkami glutenowymi jak np. mąka pszenna, żytnia. W przypadku osób z nietolerancją glutenu jest to niewskazane!

 

Mąka jaglana może być szeroko zastosowana w kuchni:

 

  • wypiek chleba, bułek,

  • ciasta i ciasteczka,

  • makarony,

  • naleśniki, omlety,

  • budynie, kleiki,

  • zagęstnik sosów i zup.

 

Mąka jaglana jest delikatnie słodka i orzechowa w smaku, dlatego bez problemu nada się do przygotowania przeróżnych słodkich wypieków. 

 

Ciekawostki !


 

Mąka jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG), dlatego nie powinna być stosowana w dużych ilościach przez osoby chorujące na cukrzycę.

 

W Chinach, Afryce i Nepalu proso zwyczajne jest wykorzystywane do warzenia piwa oraz pędzenia alkoholi.





 

Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 331.

 

Travis L. Goron, Manish Raizada, University of Guelph, 2015 ; “Genetic diversity and genomic resources available for the small millet crops to accelerate a New Green Revolution”

 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-jaglana-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-jaglanej,25143.html

Mąka jaglana. Mąka bezglutenowa jaglana w drewnianej misce. Na białym tle. Tabela składu odżywczego.
bottom of page