Dlaczego nasze mąki konopne są wyjątkowe?
Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.
Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?
Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności coraz bardziej stawiają na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.
Zalety produktów ekologicznych:
-
brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,
-
więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost),
-
powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,
-
niższe ryzyko alergii pokarmowych.
Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy.
Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest częściej dostępna w sklepach, dlatego dla wielu ludzi staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie.
Mąka konopna to wyjątkowa mąka…
Mąka konopna powstaje z drobno zmielonych ziaren konopi siewnych. Jest w 100% bezglutenowa. Jest bogatym źródłem białka i witamin. Mąka konopna jest specyficzna w smaku - wyczuwa się bardzo delikatną nutę orzechową. Czy mąka konopna może zastąpić mąki zbożowe? Oczywiście!
Czy mąka konopna jest bezpieczna dla wszystkich?
Mąka konopna powstaje z ziaren konopni siewnych, a nie z konopi indyjskich, które mają właściwości psychoaktywne. Konopie siewne, z których produkujemy naszą mąkę, są całkowicie legalne i bezpieczne dla zdrowia. Co ciekawe już od wielu wieków konopie siewne były wykorzystywane przez człowieka. Były bazą do produkcji włókien, tkanin, papieru czy leków. Ze względu na to, że konopie siewne są produktem wysokobiałkowym, również znalazły zastosowanie jako dodatki do karmy dla zwierząt.
Zastosowanie mąki konopnej - co z niej zrobić?
Mąka konopna to idealny zamiennik klasycznych mąk. Ciemny kolor i lekko orzechowy posmak, nadadzą potrawom wyjątkowy i oryginalny smak. Ze względu na to, że mąka konopna jest naturalnie bezglutenowa, będzie miała inną lepkość w porównaniu do mąki pszennej.
Mąka konopna znajdzie zastosowanie przy:
-
pieczeniu chleba,
-
pieczeniu ciast,
-
smażeniu naleśników,
-
zagęszczanie sosów, zup, jogurtów, koktajli.
Mąka konopna - właściwości
Mąka konopna posiada szereg właściwości zdrowotnych, dzięki zawartości wielu składników odżywczych. Mąka jest bardzo dobrym źródłem białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Dodatkowo mąka dostarcza organizmowi aminokwasów egzogennych, czyli takich, których człowiek potrzebuje dostarczyć “z zewnątrz”. Mąka konopna jest bogata w błonnik pokarmowy, który usprawni działanie jelit.
Nasza mąka posiada również wiele cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Ze względu na swój skład odżywczy, mąka będzie doskonałym uzupełnieniem witamin i minerałów - witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor, potas czy żelazo.
Mąka konopna jest produktem bardzo zdrowym. Dzięki wyjątkowym właściwościom idealnie sprawdzi się w wielu schorzeniach i chorobach. Regularne spożywanie konopi siewnych może wspomóc w walce z wieloma dolegliwości od obniżenia cholesteroli po poprawę koncentracji. Mąkę konopną warto włączyć do swojego menu już dziś!
Ciekawostki!
-
Mąka konopna ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z cukrzycą.
-
Mąka konopna posiada 12 x więcej wapnia i 28 x więcej magnezu niż mąka pszenna.
www.konopnekuracje.pl/smartblog/nowe-rozporzadzenie-oleje-cbd.html
www.wellbelicious.com/pl/maka-konopna-7-wlasciwosci-zdrowotnych/