top of page

Dlaczego mąka kukurydziana pudrowa Moncana jest wyjątkowa?

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu przy produkcji mąk procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA. 

6.jpg

Kukurydza - zboże inne niż wszystkie

Kukurydza zawiera polifenole w większej ilości niż pozostałe zboża jak: ryż, owies czy pszenica. To przekłada się na silniejsze działanie antyoksydacyjne. Żółta barwa kukurydza to zasługa flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne.

Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin, które są uprawiane na świecie. Bardzo duży wpływ ma na to ocieplenie klimatu, które sprzyja uprawie tej rośliny na świecie.

 

Właściwości zdrowotne kukurydzy:

 

  1. Wpływa pozytywnie na układ krwionośny - spożywanie mąk pełnoziarnistych, w tym mąki kukurydzianej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Wszystko to za sprawą błonnika rozpuszczalnego - w tym beta-glukanów. Włókno pokarmowe wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli “złego” cholesterolu. 

 

  1. Regulacja poziomu insuliny - zawarty w kukurydzy magnez, błonnik czy witamina E wpływa pozytywnie na gospodarkę glukozowo-insulinową. Ponadto badania potwierdzają, że spożywanie skrobi opornej ze skrobi kukurydzianej w ilości 10 g na dzień bardzo korzystnie wpłynie na regulacje glukozy i insuliny we krwi.

 

  1. Poprawne działanie jelita grubego - dzięki zawartości skrobi opornej - błonnika nierozpuszczalnego. Skrobia oporna nie ulega procesowi trawienia, co nasila fermentacje wewnątrz jelita grubego. Fermentacja to produkcja kwasów SCFA, które są produkowane przez bakterie zasiedlające jelita. Kwasy odpowiedzialne są za poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto namnażają się w jelitach dobre bakterie, co wpływa na prawidłowy stan mikrobiomu jelitowego. 

 

  1. Kukurydza to karotenoidy. Są to związki należące do tej samej grupy co luteina i zeaksantyna, które są składnikami barwnika plamki żółtej w oku. Potwierdzony został wpływ na opóźnienie rozwoju plamki żółtej (AMD). Kukurydza to polecany element diety w prewencji AMD.



 

Mąka kukurydziana - bogactwo składników odżywczych

 

Zmielone ziarna kukurydzy są bogate w witaminy i minerały: 

  • potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo, witaminę B1, B3, B6 i kwas foliowy. 

Dzięki karotenoidom, które nadają żółtą barwę kukurydzy, maka kukurydziana znalazła zastosowanie jako naturalny barwnik potraw czy wypieków. 

Mąka kukurydziana dzięki wysokiej zawartości skrobi wpływa na zdolność produktu do wchłaniania wody, dzięki czemu używana jest do zagęszczania zup.

Dodanie mąki kukurydzianej do panierki zwiększy chrupkość potraw, ponieważ ma mniejszą zdolność zatrzymywania wilgoci.

Mąka kukurydziana stosowana jest do produkcji naleśników, placków, ciast czy chleba. Jest naturalnie bezglutenowa.

 

Bibliografia:

1. Siyuan, S., Tong, L., & Liu, R. (2018). Corn phytochemicals and their health benefits. Food Science and Human Wellness, 7(3), 185–195. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.fshw.2018.09.003

2. Behall, K. M., & Hallfrisch, J. (2002). Plasma glucose and insulin reduction after consumption of breads varying in amylose content. European Journal of Clinical Nutrition, 56(9), 913–920. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601411

3. Cichocka A., Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 9.12.2016

4. ALPASLAN, M., & HAYTA, M. (2006). THE EFFECTS OF FLAXSEED, SOY AND CORN FLOURS ON THE TEXTURAL AND SENSORY PROPERTIES OF A BAKERY PRODUCT. Journal of Food Quality, 29(6), 617–627. https://doi.org/https://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2006.00099.x

  1. Rai, S., Kaur, A., & Chopra, C. S. (2018). Gluten-Free Products for Celiac Susceptible People. Frontiers in Nutrition, 5, 116. https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00116

7.jpg
bottom of page