Dlaczego nasze mąki lniane są wyjątkowe?
Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.
Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?
Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności stawiają coraz bardziej na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.
Zalety produktów ekologicznych:
-
brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,
-
więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost)
-
powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,
-
niższe ryzyko alergii pokarmowych.
Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy.
Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest bardziej dostępna w sklepach, dlatego dla wielu ludzi staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie.
Maka lniania - co to za mąka?
Mąkę lnianą pozyskuje się ze zmielonych ziaren lnu, z których częściowo usuwa się tłuszcz, dzięki temu mąka jest lżejsza, a tym samym łatwiejsza do wykorzystania przy wypiekach i mniej podatna do tworzenia się zakalca. Zastosowana specjalistyczna produkcja pozwala na zachowanie wiele cennych składników odżywczych.
Mąka lniana ma żółte zabarwienie i delikatny smak i zapach lnu. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego mąka lniana jest ważnym elementem zbilansowanej, zdrowej diety.
Mąka lniana- co można z niej zrobić?
Mąka lniana szczególnie jest lubiana w kuchni ketogenicznej i paleo. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące bardzo dobrze sprawdzi się przy różnego rodzaju wypiekach, w tym do chleba. Mąki można użyć do naleśników, placków czy panierek. Mąka lniana sprawdzi się jako dodatek do innych mąk lub samodzielnie. Można ją zastosować przy wypieku ciast, jak i przy przyrządzaniu deserów (budynie czy kisiele).
Mąka lniana - właściwości
Mąka lniana zawiera szereg składników odżywczych, które znacząco mogą przyczynić się do poprawy zdrowia, mąka zawiera między innymi:
-
aminokwasy egzogenne (leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan),
-
witaminy z grupy B,
-
błonnik pokarmowy,
-
śluzy,
-
mikroelementy - mangan, magnez, fosfor, miedź i selen,
-
lignany.
Ciekawostki !
-
Mąka lniana zawiera w składzie bardzo duże ilości błonnika – w 100 gramach jest go aż 36 gramów. Błonnik daje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę jelit.
-
Mąka lniana zawiera także lecytynę, która wspomaga pamięć i koncentrację.
Sargi, S., Silva, B., Santos, H., Montanher, P., Boeing, J., Junior, O., Souza, N., & Visentainer, J. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: Chia, flax, and perilla. Food Science and Technology (Campinas), 33, 541–548.
Brazier, Y. (2020). Flaxseed: Health benefits, nutrition, and risks. Medical News Today. Pobrano z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405