top of page

Dlaczego nasze mąki lniane są wyjątkowe?



 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.





 

Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?



 

Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności stawiają coraz bardziej na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.


 

Zalety produktów ekologicznych:

 

  • brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,

  • więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost)

  • powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,

  • niższe ryzyko alergii pokarmowych.


 

Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy. 


 

Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest bardziej dostępna w sklepach, dlatego dla wielu ludzi staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie. 




 

Maka lniania - co to za mąka?


 

Mąkę lnianą pozyskuje się ze zmielonych ziaren lnu, z których częściowo usuwa się tłuszcz, dzięki temu mąka jest lżejsza, a tym samym łatwiejsza do wykorzystania przy wypiekach i mniej podatna do tworzenia się zakalca. Zastosowana specjalistyczna produkcja pozwala na zachowanie wiele cennych składników odżywczych. 

 

Mąka lniana ma żółte zabarwienie i delikatny smak i zapach lnu. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego mąka lniana jest ważnym elementem zbilansowanej, zdrowej diety.


 

Mąka lniana- co można z niej zrobić?


 

Mąka lniana szczególnie jest lubiana w kuchni ketogenicznej i paleo. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące bardzo dobrze sprawdzi się przy różnego rodzaju wypiekach, w tym do chleba. Mąki można użyć do naleśników, placków czy panierek. Mąka lniana sprawdzi się jako dodatek do innych mąk lub samodzielnie. Można ją zastosować przy wypieku ciast, jak i przy przyrządzaniu deserów (budynie czy kisiele). 

 

Mąka lniana - właściwości



 

Mąka lniana zawiera szereg składników odżywczych, które znacząco mogą przyczynić się do poprawy zdrowia, mąka zawiera między innymi:

  • aminokwasy egzogenne (leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan),

  • witaminy z grupy B,

  • błonnik pokarmowy,

  • śluzy,

  • mikroelementy - mangan, magnez, fosfor, miedź i selen,

  • lignany.

 

Ciekawostki !


 

  • Mąka lniana zawiera w składzie bardzo duże ilości błonnika – w 100 gramach jest go aż 36 gramów. Błonnik daje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę jelit.

 

  • Mąka lniana zawiera także lecytynę, która wspomaga pamięć i koncentrację. 



 

Sargi, S., Silva, B., Santos, H., Montanher, P., Boeing, J., Junior, O., Souza, N., & Visentainer, J. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: Chia, flax, and perilla. Food Science and Technology (Campinas), 33, 541–548.

 

Brazier, Y. (2020). Flaxseed: Health benefits, nutrition, and risks. Medical News Today. Pobrano z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405

bottom of page