top of page

Dlaczego nasza mąka owsiana jest wyjątkowa?


 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.

Owies - co to za zboże?


 

Od dawna owies traktowany był jako jeden z podstawowych składników w codziennej diecie. Zboże to uważane było za bardzo zdrowe, posiadające wiele właściwości leczniczych. Polska stała się jednym z największych producentów tego zboża na całym świecie - owies zwyczajny (Avena sativa). Owies ma bardzo duże znaczenie dla gospodarki, ponieważ produkuje się z niej: mąki, płatki, otręby, kakao i pasze dla zwierząt. 



 

Czy mąka owsiana jest bezglutenowa?

 

Owies naturalnie nie zawiera glutenu. Jednak bardzo często dochodzi do zanieczyszczenia tego zboża, w wyniku kontaktu z innymi zbożami. Osoby chorujące na celiakie powinny zawsze czytać etykiety produktów! Zwłaszcza produktów owsianych. Jeżeli producent ma 100% pewności, że dany produkt nie zawiera tego alergizującego białka, to zaznaczy to na opakowaniu, w innym przypadku owies należy traktować jak produkt glutenowy!


 

Zastosowanie mąki owsianej - co z niej zrobić?


 

Owies to zboże, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z ziaren owsa zrobisz: mąkę owsianą, kasze, płatki, otręby czy kakao owsiane. Natomiast sama mąka owsiana będzie idealna do:

 

  • chleba, bułek,

  • ciasta i batoników bezglutenowych,

  • racuchów,

  • naleśników, omletów, gofrów i babeczek. 

 

Mąki owsianej możesz użyć jako zagęstnika do sosów, zup  czy gulaszy. Jest to produkt uniwersalny, który może być idealnym zamiennikiem mąki pszennej. 

 

Mąka owsiana - właściwości



 

Mąka owsiana jest źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów (3 x więcej od pozostałych “zbóż chlebowych”). Ponadto zawiera:

 

  • błonnik pokarmowy,

  • flawonoidy - przeciwutleniacze,

  • karoten,

  • witaminy z grupy B - B1, B2, B6, B9,

  • wiatminy E,K,D,

  • minerały - magnez, żelazo, fosfor, cynk czy wapń.


 

Owies zawiera również zdrowe kwasy tłuszczowe (nienasycone kwasy tłuszczowe):

 

  • kwas linolowy (ok. 40%)

  • kwas oleinowy (ok. 35%)

  • kwas palmitynowy (ok. 20%)

 

Obecność aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, sprawia, że owies jest wyjątkowo zdrowym produktem, który powinien być włączony do codziennego jadłospisu. 

 

CIEKAWOSTKI !


 

  • Mąka owsiana ma niski indeks glikemiczny - pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, dlatego często polecany jest w diecie diabetyków. 


 

  • Statystyczne wydatki na żywność ekologiczną w Europie:

 

  • Polak - 4 euro

  • Niemiec - 80 euro

  • Austriak - ponad 100 euro

  • Szwajcar - 140 euro

  • Duńczyk - ponad 150 euro


 

https://bmjopen.bmj.com/content/3/12/e004277.full?sid=820d6e1a-280e-47a6-b8c5-498bfa4657e3

https://wylecz.to/diety/czy-warto-sposowac-diete-owsiana/

Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?



 

Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności coraz bardziej stawiają na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.

 

Zalety produktów ekologicznych:

 

  • brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,

  • więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost),

  • powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,

  • niższe ryzyko alergii pokarmowych.


 

Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy. 


 

Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest częściej dostępna w sklepach, dlatego dla wielu ludzi staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie. 

bottom of page