top of page

Dlaczego nasza mąka quinoa jest wyjątkowa?

 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.

quinoa50%.jpg

Mąka quinoa, czyli komosa ryżowa…

 

Komosa ryżowa nazwana została “świętym zbożem Inków”. Quinoa jest jedną z najstarszych roślin, które uprawiane były w Ameryce Południowej (ok. 5000 lat temu).

 

Quinoa znana jest też jako ryż peruwiański i już od tysiącleci była podstawą żywienia antycznych cywilizacji. Przez tamtejsze cywilizacje nazwana była “Matką Zbóż”. Co ciekawe komosa ryżowa była czczona i uznawana za roślinę, która daje życie. W XV wieku hiszpańscy konkwistadorzy wprowadzili ją na europejski rynek. 

 

Komosę ryżową uprawia się w największej ilości w: Boliwii, Chile czy Peru. Dzięki temu, że quinoa odporna jest na niekorzystne warunki środowiskowe, to często uprawiana jest na terenach górzystych.  

 

Odmiany komosy ryżowej…

 

  • Komosa biała (lebioda) - powszechnie uznawana za chwast. Nie wszystkie części tej rośliny są jadalne, dlatego często roślina może być przyczyną zatruć!

 

  • Komosa czerwona - rośnie na półkuli północnej, również w Polsce. Nasiona wykorzystuje się do produkcji mąki czy kasz. 

 

  • Komosa czarna - najmniej popularna, występuje na półkuli południowej. Charakteryzuje się lekko słodko-orzechowym posmakiem.


 

Komosa ryżowa - właściwości zdrowotne

 

Quinoa zawiera w sobie wszystkie aminokwasy, które są potrzebne do budowy białek mięśni. Mąka quinoa to źródło metioniny, lizyny czy cysteiny - są to aminokwasy, które bardzo rzadko występują w zbożach. Aminokwasy potrzebne są do syntezy keratyny, czyli składnika włosów czy paznokci. 

 

Ziarna quinoa są bogatym źródłem fosforu, żelaza, cynku, wapnia, kwasu foliowego czy magnezu. Cynk ma silne działanie antyoksydacyjne. 

 

50% suchej masy ziarna komosy ryżowej stanowi skrobia, która jest głównym składnikiem energetycznym. 

Mąka z komosy ryżowej zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i obniżenia ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia.

 

Mąka quinoa - co można z niej zrobić?

 

Mąka z komosy ryżowej znajdzie zastosowanie w dietach eliminacyjnych (nietolerancja glutenu). Quinoa ma delikatny, orzechowy posmak. Idealnie sprawdzi się do deserów czy dań wytrawnych. 

 

Mąka z komosy ryżowej może być łączona z innymi gatunkami mąk lub może być używana samodzielnie. Należy wziąć pod uwagę, że mąka nie zawiera glutenu, dlatego nie będzie “zachowywała” się tak samo, jak mąka np. pszenna. 

 

Znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni:

 

  • chleb, flatbread,

  • muffiny, ciastka kruche,

  • spody do ciast,

  • naleśniki, pancakes’y,

  • cieniutkie placki francuskie,

  • zagęstnik sosów, zup,

  • panierki.

 

Ciekawostki !


 

Mąka z komosy powstaje poprzez zmielenie nasion w całości, następnie usuwa się związki, odpowiedzialne za gorzki smak i toksyczne właściwości.

 

Mąkę quinoa można podprażyć na suchej patelni, do momentu aż nabierze lekko brązowej barwy - nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 

 

Quinoa może być bezpiecznie spożywana przez diabetyków. Posiada wysoką zawartość D-ksylozy i maltozy - węglowodanów złożonych. Mąka zawiera błonnik, który obniża poziom glukozy we krwi. Ma niski indeks glikemiczny (35).



 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-z-komosy-ryzowej-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-z-komosy-ryzowej,27243.html

 

https://dietetycy.org.pl/komosa-ryzowa/

 

https://kcalmar.com/blog/2016/06/08/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-odzywcze/

bottom of page