top of page

Dlaczego nasze mąki z ciecierzycy są wyjątkowe?



 

Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.




 

Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?



 

Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności coraz bardziej stawiają na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.

 

Zalety produktów ekologicznych:

 

  • brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,

  • więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost)

  • powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,

  • niższe ryzyko alergii pokarmowych.


 

Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy. 


 

Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest bardziej dostępna w sklepach, dlatego staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie. 



 

Coś więcej o samej ciecierzycy…



 

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to roślina jednoroczna. Dorasta do metra. Posiada  białe, fioletowe lub purpurowe kwiaty. Roślina ta nie rośnie w stanie dzikim, jest natomiast uprawiana w licznych państwach basenu Morza Śródzniemnego oraz w Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej i Południowej.  Szacuje się, że zaczęła być uprawiana przed 9200 rokiem p.n.e w Egipcie. 

 

Ciecierzyca jest rośliną odporną na suszę, dlatego jest rośliną bardzo ważną dla obywateli państw, gdzie często występują długotrwałe okresy bez deszczu. 

 

W 2014 roku ciecierzyca zajęła drugie miejsce, po soi, pod względem światowej produkcji roślin strączkowych, osiągając 13 milionów ton.


 

Właściwości zdrowotne ciecierzycy



 

Ciecierzyca zawiera wiele składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminy A, E i C oraz B9 (kwas foliowy) oraz magnez, potas  czy żelazo. Wysoka zawartość błonnika w ciecierzycy bardzo pozytywnie wpłynie na pracę jelit i na długo zaspokoi głód. 

 

Ciecierzyca zawiera w sobie likopen, biochininę A czy saponiny, które mają właściwości antynowotworowe, ze względu na silne działanie antyoksydacyjne. 

 

Warto podkreślić, że ciecierzyca zawiera w sobie znaczące ilości białka roślinnego. Osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej szczególnie powinny zwrócić na nią uwagę i jak najszybciej włączyć ją do swojego jadłospisu




 

Dlaczego warto włączyć do naszego menu nasiona roślin strączkowych?


 

Mąka z ciecierzycy, jak sama nazwa wskazuje powstaje z ciecierzycy, która jest zaliczana do strączków. Dlaczego warto włączyć ja do naszej diety?

 

  • Zmniejsza stan zapalny - dzięki zawartości błonnika pokarmowego, skrobi opornej czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Obniżają wysoki poziom cholesterolu -. włączenie do diety warzyw strączkowych pozwala zredukować cholesterol całkowity średnio o 11,8 mg/dl. To wszystko za sprawą błonnika oraz fitosteroli.

  • Szybkie uczucie sytości -  szczególnie istotny dla osób dbających o swoją masę ciała.

  • Niski indeks glikemiczny.

 

Zastosowanie mąki z ciecierzycy w kuchni

 

Mąka z ciecierzycy jest dość ciężka, dlatego nie każde ciasto dobrze na niej wyrośnie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie jej razem z inną mąką.

Sama mąka z ciecierzycy będzie idealna do przygotowania naleśników, gofrów, omletów czy nawet pizzy. Mąka ma wyjątkowy, delikatnie orzechowy posmak, który nie wpłynie znacząco na wykonywaną potrawę. 

Mąki z ciecierzycy można zastosować jako zamiennik jajek, dlatego często w ten sposób używana jest przez wegan. 

Mąka z ciecierzycy może być idelana do zagęszcania zup czy sosów. Wystarczy kilka łyżek mąki rozmieszać z wodą. 


 

Ciekawostka !

 

Mąka z ciecierzycy jest głównym składnikiem indyjskiej potrawy -  pakory, ciasta naleśnikowego, w którym panieruje się warzywa i owoce morza. 

bottom of page