Dlaczego nasze mąki z ciecierzycy są wyjątkowe?
Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.
Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?
Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności coraz bardziej stawiają na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.
Zalety produktów ekologicznych:
-
brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,
-
więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost)
-
powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,
-
niższe ryzyko alergii pokarmowych.
Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy.
Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest bardziej dostępna w sklepach, dlatego staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie.
Coś więcej o samej ciecierzycy…
Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to roślina jednoroczna. Dorasta do metra. Posiada białe, fioletowe lub purpurowe kwiaty. Roślina ta nie rośnie w stanie dzikim, jest natomiast uprawiana w licznych państwach basenu Morza Śródzniemnego oraz w Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej i Południowej. Szacuje się, że zaczęła być uprawiana przed 9200 rokiem p.n.e w Egipcie.
Ciecierzyca jest rośliną odporną na suszę, dlatego jest rośliną bardzo ważną dla obywateli państw, gdzie często występują długotrwałe okresy bez deszczu.
W 2014 roku ciecierzyca zajęła drugie miejsce, po soi, pod względem światowej produkcji roślin strączkowych, osiągając 13 milionów ton.
Właściwości zdrowotne ciecierzycy
Ciecierzyca zawiera wiele składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminy A, E i C oraz B9 (kwas foliowy) oraz magnez, potas czy żelazo. Wysoka zawartość błonnika w ciecierzycy bardzo pozytywnie wpłynie na pracę jelit i na długo zaspokoi głód.
Ciecierzyca zawiera w sobie likopen, biochininę A czy saponiny, które mają właściwości antynowotworowe, ze względu na silne działanie antyoksydacyjne.
Warto podkreślić, że ciecierzyca zawiera w sobie znaczące ilości białka roślinnego. Osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej szczególnie powinny zwrócić na nią uwagę i jak najszybciej włączyć ją do swojego jadłospisu
Dlaczego warto włączyć do naszego menu nasiona roślin strączkowych?
Mąka z ciecierzycy, jak sama nazwa wskazuje powstaje z ciecierzycy, która jest zaliczana do strączków. Dlaczego warto włączyć ja do naszej diety?
-
Zmniejsza stan zapalny - dzięki zawartości błonnika pokarmowego, skrobi opornej czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Obniżają wysoki poziom cholesterolu -. włączenie do diety warzyw strączkowych pozwala zredukować cholesterol całkowity średnio o 11,8 mg/dl. To wszystko za sprawą błonnika oraz fitosteroli.
-
Szybkie uczucie sytości - szczególnie istotny dla osób dbających o swoją masę ciała.
-
Niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie mąki z ciecierzycy w kuchni
Mąka z ciecierzycy jest dość ciężka, dlatego nie każde ciasto dobrze na niej wyrośnie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie jej razem z inną mąką.
Sama mąka z ciecierzycy będzie idealna do przygotowania naleśników, gofrów, omletów czy nawet pizzy. Mąka ma wyjątkowy, delikatnie orzechowy posmak, który nie wpłynie znacząco na wykonywaną potrawę.
Mąki z ciecierzycy można zastosować jako zamiennik jajek, dlatego często w ten sposób używana jest przez wegan.
Mąka z ciecierzycy może być idelana do zagęszcania zup czy sosów. Wystarczy kilka łyżek mąki rozmieszać z wodą.
Ciekawostka !
Mąka z ciecierzycy jest głównym składnikiem indyjskiej potrawy - pakory, ciasta naleśnikowego, w którym panieruje się warzywa i owoce morza.