Dlaczego nasze mąki z sorgo są wyjątkowe?
Nasza firma łączy know-how przemysłu farmaceutycznego z zaawansowaną optyką powietrzno-grawitacyjną separacją. Co to oznacza? Dzięki zastosowaniu procesu mikronizacji cząstek zwiększa się biodostępność składników odżywczych, jak również poprawia się wygląd i smak potraw wykonanych z pomocą pudrowych mąk MONCANA.
Mąka ekologiczna a konwencjonalna - czym się różnią?
Coraz większa świadomość społeczeństwa odnośnie wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie, sprawia, że z roku na rok producenci żywności coraz bardziej stawiają na produkty eko. Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również dbamy o nasze środowisko naturalne i planetę. Dlaczego? Rolnicy uprawiający pole nie stosują nawozów sztucznych, środków ochrony roślin czy preparatów, które mają przyspieszyć wzrost rośliny. Produkty ekologiczne powstają w zgodzie z naturą. Nie są modyfikowane genetycznie, a uprawa tych roślin nie wpływa negatywnie na inne gatunki roślin i zwierząt.
Zalety produktów ekologicznych:
-
brak nawozów, pestycydów, metali ciężkich,
-
więcej składników odżywczych w roślinie, zbożu (brak ingerencji człowieka w szybszy wzrost)
-
powstają w zgodzie z naturą - redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne,
-
niższe ryzyko alergii pokarmowych.
Ekologiczne produkty mają wiele zalet, jednak najważniejsze to: bezpieczeństwo (brak chemii) i dostarczanie więcej składników odżywczych - witamin, makroelementów oraz bardzo ważnych przeciwutleniaczy.
Żywność konwencjonalna jest przeciwieństwem produktów ekologicznych. Niewątpliwą zaletą jest niższa cena. Czasami produkt potrafi kosztować 3-4 x taniej od produktu ekologicznego. Zazwyczaj żywność konwencjonalna jest częsciej dostępna w sklepach, dlatego dla wielu ludzi staje się pierwszym wyborem. W porównaniu do produktów eko produkty konwencjonalne mają mniej ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywności dochodzi do skażenia okolicznych wód oraz gleby, co przyczynia się do zachwiania równowagi w przyrodzie.
Dlaczego sorgo jest ważnym składnikiem diety?
Sorgo jest bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne do zachowania zdrowia. Zawiera między innymi:
-
Białko - prawidłowy rozwój kości, skóry oraz enzymów.
-
Żelazo - wzmacnia system odpornościowy.
-
Witamina B6 - synteza przeciwciał i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
-
Niacyna - lepsze krążenie krwi.
-
Magnez - wspomaga wchłanianie wapnia oraz reguluje temperaturę ciała.
Wszechstronne sorgo…
Sorgo występuje w wielu formach, dlatego stanowi idealny dodatek do przeróżnych dań.
-
Pełne ziarno - dodatek do sałatek, dań gotowanych czy przekąsek.
-
Ziarno perełkowane - powstające poprzez usunięcie zewnętrznej warstwy lub łuski z całego ziarna. Charakteryzuje się mniejszą zawartością białka oraz błonnika niż pełne ziarno. Ziarno ma delikatny smak i może być używane w gulaszu lub jako dodatek do sałatek.
-
Mąka pełnoziarnista - mielona z całego ziarna wraz z łuską oraz białej mielonej bez łuski. Obie mąki mają neutralny smak i jasny kolor. Sprawdzą się w połączeniu z innymi mąkami w różnych wypiekach.
-
Pełnoziarniste sorgo można przygotować w mikrofalówce jak tradycyjny popcorn. Kilka minut i powstanie pyszna, delikatnie orzechowa przekąska.
-
Syrop - ma ciemny kolor i konsystencję podobną do melasy o łagodniejszym smaku. Naturalny słodzik charakteryzuje się niższą zawartością fruktozy niż inne słodziki i jest bogaty w potas.
-
Otręby - w odmianach bordowej i czarnej. Dodatek do wypieków oraz koktajli.
-
Płatki z sorgo - idealnie sprawdzą się na śniadanie.
Jak widać sorgo to roślina, która znajdzie zastosowanie w wielu kuchennych sytuacjach. Nie tylko możemy wykorzystać tę roślinę na mąkę, ale również idealnie sprawdzi się w wielu innych formach.
Zastosowanie mąki z sorgo
Sorgo z roku na rok zyskuje na popularności. Polacy coraz chętniej sięgają po “egzotyczne” produkty. Pochodzące z Afryki sorgo cenione jest za swoje liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystując ją do swoich potraw czy wypieków dostarczamy znaczne ilości wapnia, magnezu, potasu, żelaza czy błonnika, który usprawnia pracę jelit. Warto włączyć ją do swojego menu.
Mąka z sorgo zawiera wysoką jak na zboże, zawartość białka (11 g na 100 g produktu). Zawarte w mące aminokwasy jak lizyna czy tryptofan wykazują wiele korzyści zdrowotnych. Z tryptofanu powstaje melatonina i serotonina, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu w ciągu dnia oraz wpływają na jakość snu.
A gdzie można zastosować mąkę z sorgo?
-
Pieczenie chleba - warto ją połączyć z inną mąką np. z mąką kukurydzianą.
-
Naleśniki, placki czy pierogi.
-
Makarony.
-
Ciasta, ciasteczka.
-
Zagęstnik np. do zup i sosów.
Warto eksperymentować z nowymi produktami, które przełamią monotonie diety. Szczególnie osoby z nietolerancjami np. glutenu powinny sięgać po zdrowe zamienniki produktów glutenowych. Z pomocą przyjdzie mąka z sorgo, która naturalnie jest bezglutenowa. Bez problemu może zastąpić mąkę pszenną przy wyrobie chleba, makaronów czy płatków.
Ciekawostki !
-
Uprawa sorgo to mniejsze zużycie wody w porównaniu do innych zbóż, dzięki czemu jest bardziej przyjazna dla środowiska.
-
Sorgo może rosnąć zarówno na glebach bogatych w składniki mineralne, jak i wyjałowionych, dzięki czemu nie wymaga stosowania nawozów sztucznych.
https://bezgluten.pl/blog/sorgo-czyli-bezglutenowe-zboze-%E2%80%93-rodzaje-i-wlasciwosci
https://dietetycy.org.pl/sorgo/
Hajira, B., & Khan, I. (2022). Effect of sorghum and barley-containing bread on plasma total polyphenols, antioxidant status and inflammation in healthy subjects. Journal of food science and technology, 59(12), 4935–4944. https://doi.org/10.1007/s13197-022-05582-2